Patelnie, takie jakie znamy, czyli z uchwytem do trzymania, zostały wynalezione w XVI wieku. Ich ewolucja była nieustanna i obecnie nadal są one naczyniem kuchennym, z którego korzystamy najczęściej w kuchni, dzięki czemu w dzisiejszych czasach możemy znaleźć nieskończoną ilość ich rodzajów. Chcesz wiedzieć, co musisz wziąć pod uwagę, aby wybrać dobrą patelnię?
Rodzaje patelni w zależności od materiału, z którego są wykonane
Aby dokonać świadomego wyboru, musisz wiedzieć, jakie patelnie możesz znaleźć na rynku i z czego są wykonane.
- Tytan: patelnie tytanowe pozwalają na gotowanie z mniejszą ilością oleju niż pozostałe. Jeśli więc lubisz zdrową kuchnię, to są one idealne dla Ciebie.
- Non-stick: bardzo łatwe w użyciu i myciu, choć warto je co jakiś czas zmieniać, gdyż ich powłoka wykonana jest z teflonu i schodzi wraz z użytkowaniem.
- Ceramiczne: powierzchnia jest nieco bardziej delikatna i jedzenie łatwo się przykleja, ale ich żywotność jest dłuższa, zwłaszcza jeśli gotujesz na małym ogniu.
- Żeliwo: materiał ten pozwala na przekazywanie ich z pokolenia na pokolenie, przed pierwszym użyciem wymagają specjalnej obróbki zwanej potocznie „utwardzaniem” i są nieco droższe, ale jeśli się o nie dba są naprawdę trwałe.
- Stal nierdzewna: podobnie jak żelazne wymagają utwardzania, ale są bardzo odporne i trwałe, jedyną wadą jest to, że nieco gorzej przewodzą ciepło.
- Kute aluminium: lżejsze i wygodniejsze od innych, jeśli je lubisz, kupuj je dobrej jakości i bez PFOA, bo ten łatwo się uwalnia i jest bardzo szkodliwy dla zdrowia.
Jak mądrze wybrać patelnię?
- Musisz wziąć pod uwagę to, jaki rodzaj płyty grzewczej lub szklano-ceramicznej masz w swojej kuchni, na przykład jeśli jest to płyta indukcyjna to musisz wiedzieć, że nie wszystkie patelnie się na niej sprawdzają, muszą być one specyficzne do tego zastosowania.
- To, jak często gotujesz, jest kluczowe, jeśli chodzi o wybór patelni, ponieważ nie wszystkie mają długą żywotność, a jeśli gotujesz wiele razy dziennie lub w tygodniu, to są patelnie, które mogą służyć bardzo długo. Jeśli często gotujesz i znudziły Ci się standardowe potrawy, to w https://www.justfood.pl znajdziesz mnogość przepisów i inspiracji.
- Jaki typ menu najczęściej przygotowujesz, czy lubisz gotować z małą ilością oleju, czy wręcz przeciwnie – często smażysz potrawy. To pomoże Ci wybrać patelnie, które są mniej lub bardziej nieprzywierające.
- Pomocnicze przybory kuchenne takie jak łopatki muszą być dostosowane do każdego rodzaju patelni, sprawdź je, bo już wiesz, że najdelikatniejsze patelnie muszą być wykonane z drewna lub silikonu, aby ich nie uszkodzić.
- Jeśli korzystasz ze zmywarki, pamiętaj, aby sprawdzić, czy wybrane przez Ciebie patelnie nadają się do mycia w zmywarce.